Nyári autógumi teszt 2017
Autógumi tesztek Continental Goodyear Hankook Nyári gumi

Nyári autógumi teszt 2017

Rate this post

Idén is arra a kérdésre keresték legtöbben a választ, hogy vajon a legolcsóbb nyári autógumi és a legdrágább nyári gumiabroncs között mekkora teljesítménybeli különbség van. Az idén, immáron ötödik alkalommal rendezték meg a nagy autógumi tesztet emelyre a Hungaroring tanpályáján került sor.

A nagyszabású, szinte mindenre kiterjedő tesztsorozat idén 25 különböző autógumi szettet mérettetett meg egymással. A teszt érdekessége, hogy már nem csak nyári gumikat, hanem hét féle új, négyévszakos gumiabroncsot és egy-egy használt szettet leteszteltek mindhárom kategóriából (téli, nyári és négyévszakos).

A használt gumik profilmélységüket tekintve egy 10 éves átlagos használat közbeni kopást voltak hivatottak tükrözni. Így a a nyári gumin 2-3 mm, a télin 4-5 mm, még a négyévszakoson 5 mm profilmélységet mértek. A tesztelést minden esetben, a Magyarországon legnépszerűbb mérettel: 195/65 R15 abroncsokkal végezték, százaz és vizes úton egyaránt. A tesztelés során 60 km/óráról vészfékeztek egy Ford Focus kombival, melyre mindig az aktuális, tesztelendő gumiszett került.

Ezenkívül mérték a kanyarsebességet, a gördülési ellenállást, zajszinteket és a kopásállóságot is és így született meg az összesített eredmény.

A 10 éves használt autógumi veszélyes

A teszt a vártaknak megfelelően bebizonyította, hogy a 2-3 mm-esre kopott, 10 éves nyári autógumi már száraz úton is katasztrófális eredményeket produkált és ezt a rossz eredményt a vízes pályán is természetesen megismételte. Az azonos körülmények között végzett teszt során, a vészfékezésnél a féktávolság közti távolság csaknem 5 méter volt 60 km/órás sebesség mellett is ami nagyon drasztikusnak számít és a közúton közveszélyes baleseteket okozhat.

A négyévszakos gumik viszont meglepően jól szerepeltek a szimulált nyári körülmények között.

Érdekesség, hogy a teszt során minden egyes gumival ötször ismételték meg a tesztet a pontos eredmények érdekében, így összesen 250 alkalommal vészfékeztek a teszt során. Az adatok gyűjtését egy precíz GPS műszer segítette minél hatékonyabb módon feldolgozni.

Voltak abroncsok amelyeket a vészfékezéses teszt eléggé lestrapált és voltak amelyek nagyon jól szerepeltek benne. Az átlagos felhasználásnak semmiképpen nem nevezhető igénybevételt a vészfékezésen kívül, a hirtelen bevett kanyarok és a további tesztek is okozták.

Meglepetés győztes a nagy autógumi tesztben

Mivel a cél egy tökéletes gumi megtalálása volt, így érdekes végeredmény született, hiszen az egyes teszteket mind más-más gumiabroncs nyerte. A tökéletes gumiabroncsnak viszont nem elég egy téren tökéletesen bizonyítania, minden téren meg kell felelnie, így a végső sorrendet a mért eredmények súlyozással alakították ki.

A végeredményben 30%-os súllyal vették figyelembe a száraz aszfalton mért fékutat, 20%-al a vizes úton mért eredményt. A kopásállóság 15%-ot jelentett, még a vizes és száraz úton tapasztalt kanyarjellemző valamint a kigurulás is egyaránt 10%-ot ért, illetve a zajszínt csupán csak 5%-ot számított a végeredmény kialakulásában.

Az összesített végeredmény első 10 gumiabroncsa

  1. Michelin Energy Saver+
  2. Firestone Roadhawk
  3. Bridgestone Turanza T001 Evo
  4. Goodyear EfficientGrip Performance
  5. Debica Presto HP
  6. Pirelli Cinturato P1 Verde
  7. Nexen N’Blue 4Season (négyévszakos)
  8. Michelin CrossClimate (négyévszakos)
  9. Continental ContiPremiumContact 5
  10. Használt Michelin CrossClimate (négyévszakos)

A végeredményként egy olyan gumiabroncs került az első helyre, ami egyik kategóriában sem ért el első helyezést viszont mindenhol viszonylag jó eredményt hozott. A 2017-es év legjobbja így a Michelin Energy Saver+ volt, mely a mezőny legdrágább darabja is egyben. A legjobb ár/érték arányú díjat a második helyezettnek ítélték, amely a Firestone Roadhawk lett.

A feltörekvő, új, nagyon olcsó árkategóriás márkák mint a Debica is jó eredménnyel szerepeltek. A Debica az 5. még a Firestone a 2. helyen végzett. Ez kielégítő lehet azon autósoknak, akik kevesebbet vezetnek. Számukra ezen márkák tökéletes választásnak bizonyulnak.

Szóljon hozzá!