Nyári gumi olcsón – „olcsó” relatív mércével mázsálva
Autógumi Nyári gumi

Nyári gumi olcsón – „olcsó” relatív mércével mázsálva

Rate this post

Csányi Vilmos tárgyfejlődéssel kapcsolatos meglátása esszenciáját képezi mindannak, amit a későbbiek folyamán a nyári gumi olcsón beszerezhetőségével kapcsolatban fogunk tárgyalni, és amely így hangzik: A találmányok nem azért születnek, mert nagy intelligenciák feltalálják őket, hanem mert a technikai evolúció szintje eléri a megfelelő fokozatot.

Úgy is summázhatnánk ezzel kapcsolatos nézeteinket, hogy ami a sokáig „felhasználhatatlan” címkével ellátott dobozokban búslakodó eszközként volt kezelve, valamiféle ideáltipikus illattal felhőzve, az mostanság életszagot kapott, hiszen felbukkant a piacon valami, aminek éppen arra a félreismert dologra volt/van szüksége, amit örökfeledésre száműztek valaha (így történt ez a gumival is).

A nyári gumi olcsón megszerzésével kapcsolatos nézetek

Amikor egy személygépkocsi-tulajdonos a nyári gumi olcsón beszerezhetőségén töpreng, akkor nem a minőségről, a gumiabroncs színvonaláról kíván lemondani, és saját- illetve szerettei biztonságos körülmények közötti utaztatásával hagy fel, hanem pénztárcájához, lehetőségeihez igazítja az árértékeket.

Az, hogy mi bizonyul olcsónak (nem csupán a nyári gumi olcsón megszerzésére vonatkozva, hanem öltözetre, használati tárgyakra és egyebekre kihatóan) teljes mértékben relatívnak mutatkozik, hiszen egy öt gyermekes édesapa, aki szeretett gyerekei közül hármat még maga mellett tud, és kettőt egy nívós egyetem padjaiban „készíttet” a nagybetűs életre, másként viszonyul az „olcsó” jelenséghez, mint egy egyedülálló bankigazgató.

Versenyszféra-következmények

Mindenképpen fontos a körültekintő hozzáállás gumiabroncsügyileg nemkülönben, hiszen a korunkbeli széleskörű specializációs indexek a versenyszféra erősödésével, a termékek élet-, és versenyképessé tételével elválaszthatatlanul összetapadnak.

Ebből a megközelítésből már nem megvetésre méltó habitusként lép képbe a tájékozódás a nyári gumi olcsón megvásárlását illetően, hiszen nem kizárt, hogy felületes informálódás esetén arról tájékozódunk, hogy egy másik cégnél az ügyfél nagyobb elégedettség birtokába juthatott volna, mint annál, ahonnan beszerezte a kocsira már felhelyezett nyári gumiabroncsot.

A gumiipari fejlődés hozományai

Az a tény, hogy manapság, használt, ám optimális állapotban lévő nyári gumi olcsón a rendelkezésünkre állhat, (akár prémium kategóriás gumiabroncs is) nem mindig volt egyértelmű és általános állapot.

A kezdetekben, amikor a gumiabroncsgyártás csecsemőkoráról beszélhetünk, nem hogy nyári- és téli gumi-különbségek, de még személygépkocsi-tulajdonosok is csak elszórtan voltak.

Aztán a fokozatos-, majd nagyobb lendületet vett iparevolúciónak és életmódváltozásnak köszönhetően azok a gumiabroncsok, amelyek kezdetben nagy átmérővel, közel körprofillal, nagy nyomás kifejtésével és kis köbtartalommal rendelkeztek, átadták a helyüket a minőségibb kisebb átmérőjű, ballon, vagy szuperballon (azaz nagyobb köbtartalmú), alacsonyabb belső nyomással rendelkező típusoknak.

A mai gumiabroncsprofil a sebességtűrés-határhoz igazodás egyik termékeként tartható számon, ám a legkevésbé sem nevezhető „végterméknek”, hiszen Csukás István korhoz simuló gondolatával egyetértve: Nincs elavultabb, mint a tegnapi modern, tudniillik ami a tegnap még ultraminőségűnek látszott, az ma már fejlődéssóvárgásunk következtében korba nem illőnek is kvalifikálható.

Szóljon hozzá!