Nyári gumiabroncs tárolása
Autógumi Autós praktikák Nyári gumi

Nyári gumiabroncs tárolása

Rate this post

A tél közeledtével lekerülnek a gépkocsikról a nyári abroncsok, azonban, hogy megőrizzék minőségüket fontos a szakszerű tárolásuk. A gyártók által a gumikba kevert örögedésgátló ellenére is romlik a minősége, viszont, ha megfelelően raktározzuk azokat, abban az esetben ez a folyamat lelassítható.

Otthon vagy szakszerviz garázsában tároljuk?

Ma már egyre elterjedtebb, hogy a cégek a gumiabroncsok tárolását és cseréjét fix szolgáltatásként hirdetik. Ebben az esetben felszámolnak néhány ezer forintot, de a minőség és a szakszerű tárolás érdekében megéri, mivel nincs az a kockázat, hogy egy teljesen új garnitúrát kell vásárolnunk a helytelen raktározás miatt. Ha saját magunk szeretnénk a gumikat átteleltetni, akkor néhány szakmai jó tanácsot fogadjunk meg.

Első lépésben azt kell megállapítani, hogy egyáltalán érdemes e félre rakni a leszerelést követően. A 2 mm alatti profilmélységű nyári abroncsot adjuk le megsemmisíteni és ugyanígy tegyünk a 6 évnél régebbi gumikkal is. Vannak olyan abroncsok is, melyeknek a használati időtartama 10 év, nyilván ez a márkától függ. Minőségüket az igénybevétel módja is befolyásolja, mint a sebesség, az autó teljesítménye és, hogy a napon vagy a garázsban áll évek óta.

Az autógumi életkorát a DOT betűjelzés mögött lévő számsor jelzi. Például: 1608 értelmezése 2008. év 16. hét, az utolsó két számjegy az évet, az első két számjegy a hetet jelzi. Jó állapotú és fiatal gumik esetén, csere után érdemes beleírni, hogy melyiket honnan szereltük le, például: BH – bal hátsó stb. Szimmetrikus mintázatnál érdemes a forgásirányt is jelölni, mivel az abroncsok forgásirányát néhány km után nem tanácsos megváltoztatni, bár a legújabb technológiával készült változatokra ez már kevésbé érvényes. Amennyiben téli gumikat tárolunk érdemes előtte lemosni a sós szennyeződéseket, utána pedig alaposan megszárítani.

Felnivel vagy nélküle?

A nyári és a téli garnitúrához költséges 4-4 felnit tartani, de épségük megőrzése érdekében ajánlott. Télen például a sózott és latyakos utak károsíthatják az alufelniket, de azzal sem teszünk jót, ha évente 2 alkalommal cseréljük rajtuk a gumikat.

Amennyiben felnivel együtt tároljuk az abroncsokat, akkor érdemes egymásra fektetni azokat, de még jobb megoldás, ha felfüggesztve tároljuk, valamint kiválóan alkalmas a tárolásra az erre kialakított speciális állvány is. Felni nélkül mindenképp állítva kell raktározni és havonta egy alkalommal megfordítani őket. Ezen felül, ha valóban meg akarjuk őrizni minőségüket, akkor fénytől, időjárástól elzárt hűvös helyen 15-25 °C-on tároljuk és a vegyszerektől, olajoktól és kenőanyagoktól is távol. Abban az esetben, ha veterán gépkocsiról van szó és nem szedjük le róla a gumiabroncsokat, érdemes a levegő nyomását 0,5 bar-ral növelni vagy bakoljuk fel a járművet. A tömlőket csomagolásban is lehet tárolni, a köpenyeket pedig előzetes tisztítás után tároljuk.

Ezeket a hasznos információkat, ha betartjuk, nem lehet gond a következő szezonban az abroncsok minőségével és biztonságával. Abban az esetben, ha nem tudunk otthon raktározni, forduljunk szakemberhez és kérjük a segítségét ebben, azt a pár ezer forintot megéri.

Szóljon hozzá!