Sivatagi cserjéből készül majd a jövő autógumija!
Autógumi Autós érdekességek Új technológiák

Sivatagi cserjéből készül majd a jövő autógumija!

Rate this post

Az autógumi gyártók egyre tudatosabb fejlesztéseket végeznek, melyekkel nem csak az autósok biztonságát szeretnék növelni de a környezetvédelmet is mind fontosabb célként kívánják elérni. A szakemberek évek óta próbálkoznak a formákkal, az arányokkal és az alapanyagokkal játszadozni úgy, hogy minél tökéletesebb eredményt mutathassanak fel.

A gyárak egymást túllicitálva rukkolnak elő a legújabb fejlesztési eredményeikkel és büszkén teszteltetik az elkészült kerekeket a legzordabb körülmények között is. Az elkészült fejlesztéseket ugyanis nem ritkán akár 400km/órás sebesség mellett és lajhár lassú, 40 km/órával haladva is számtalan módon tesztelik.

A cél mindig a legtökéletesebb tapadás elérése, úgy, hogy közben biztonságot nyújtson a felhasználóinak és lehetőség szerint üzemanyagot spóroljon meg. Új célként pedig a gumigyárak az újrahasznosíthatóságot és a környezettudatos szemléletmódot is a zászlajukra tűzték, a fogyasztók többségének legnagyobb örömére és megelégedettségére.

Kaucsuk, mint a természetes autógumik legfőbb alapanyaga

A világ népessége egyre jobban növekszik. 2017-ben már 7,5 milliárd ember él a Földön és 2050-re ez a szám megközelíti a 10 milliárdos álomhatárt. Az erőforrások kezdenek kiapadni és a bolygónk lakosainak nyersanyag fogyasztását kénytelenek vagyunk optimalizálni. Az egyik legszélsőségesebb ilyen piac az abroncsgyártás is, hiszen az újrahasznosítása, mint kérdés szinte minden környezetvédelmi fórumon vezető téma évek óta. A gyártók pedig egymásra licitálva fedezik fel a jelenlegi alapanyagok alternatíváját, amely hosszú távon fenntartható anyagforrást biztosítana a környezetvédelem mellett.

Jelenleg a természetes alapanyagú gumik 90%-a készül a Délkelet-Ázsiai trópusokon őshonos kaucsukból, de a kitermelést a szélsőséges időjárási viszonyok jelentősen befolyásolják. Egy monszunos időszak óriási károkat tud okozni a gumiiparban, még ha erről a vásárlók csak a legritkább esetben is szembesülnek közvetlenül. A gyártók ezért kénytelenek új, könnyebben és gazdaságosan is fenntartható, de természetes alapanyag után nézni. A szakembereik időt és pénzt nem kímélve fáradoznak azon, hogy a legjobb, környezetbarát növényt megtalálják, kifejlesszék.

A cél a 100%-ban fenntartható alapanyagból készült gumiabroncs

Bár jelenleg is több gyáróriás jelentett be áttöréseket a gumiabroncs gyártásban és sikeresen alkalmaznak több érdekes megoldást is, a hosszútávú fenntarthatóság még igen sarkallatos pontja minden fejlesztésnek. Tudunk már olyan gyárról, ahol a narancsolajat használják a petróleum helyett, vagy gyermekláncfüvet esetleg napraforgó olajat kevernek a gumiba adalékanyagként.

A Bridgestone a guayule cserjékben látta meg a lehetőséget, mely egy sivatagi cserje és kutatásaik és teszteredményeik alapján remekül helyettesítheti a gyár számára a kaucsukot. A vállalat hosszútávú tervei között szerepel, hogy 2050-re, minden abroncsuk 100%-osan, fenntarthatóan előállított nyersanyagból készüljön. Így óvva a környezetet és azt a 10 milliárd embert, akik jelentős része használhatja majd már az új technológiával, új alapanyagokra épülő, természetes gumiabroncsokat.

Kép: Wikipédia

Szóljon hozzá!