Talán nincs is olyan, mint a legjobb téli gumi?
Autógumi Téli gumi

Talán nincs is olyan, mint a legjobb téli gumi?

Rate this post

Itt a tél, de sajnos még mindig vannak olyan autósok, akik nem cserélték le az abroncsokat. Halogatásnak nincs helye, hiszen nem kell megvárni a térdig érő havazást ahhoz, hogy téli gumit használjunk. Főleg a magyarokra igaz az, hogy ameddig csak lehet, húzzák és halogatják a gumi cserét, pedig igazából nem nagy feladat, nem tart sokáig és utána sokkal biztonságosabban közlekedhetünk.

Az egyelőre enyhe tél hamar megfordulhat, és könnyedén belecsöppenhetünk egy havas- jeges-latyakos időbe, amikor jobb nem elindulni nyári gumikkal. Ha azonban még meg sem vásároltuk a téli gumikat, akkor most már tényleg itt az ideje!

Milyen szempontokat érdemes végiggondolnod vásárlás előtt?

Vajon melyik a jó gumi a sok közül? merül fel gyakran a kérdés azokban az emberekben akik téli gumi vásárlása előtt állnak. Annak megítélése, hogy melyek a legjobb téligumik, relatív dolog. Ami a munkatársunknak, a szomszédunknak, a rokonunknak teljesen megfelelt, lehet, hogy nekünk épp nem válik be, vagy éppen fordítva. Ez általában annak köszönhető, mert azt is észben kell tartanunk, hogy minden autó más, illetve fontos a vezetés módja és a saját igényeink is. Normál körülmények között minden autógumi nagyjából egyformának tűnhet.

Kritikusabb útviszonyok között, vagy folyamatosan nagyobb teljesítményen üzemeltetve azonban az autógumik közötti különbségek hamar észlelhetővé válhatnak. A szakértők azt javasolják, ha többnyire nagy sebességgel, körülményektől függetlenül sokat autózunk (télen-nyáron egyaránt) akkor érdemes egy drágább, prémium minőségű abroncsot választanunk.

Ha azonban leginkább városi autózáshoz keresünk téli gumit, akkor jól beválhatnak a gazdaságos abroncsok is. A legnagyobb aranyszabály pedig az, hogy az autógumi tudjon inkább többet, de legalább annyit, mint amit az autó tud. Így sosem fordulhat elő az, hogy a jármű előnyös tulajdonságai az abroncsok miatt nem képesek érvényesülni.

Ha egy hozzáértő szakembert kérdezünk arról, hogy melyik a legjobb téli gumi, nagy eséllyel még ő sem fog tudni rendesen válaszolni, inkább felsorolja azt, mikre érdemes odafigyelni vásárlás előtt. Ha az abroncstól minden helyzetben kiegyensúlyozott teljesítményt várunk, emellett kényelmet és természetesen biztonságot, a vezetés élmény szempontjából is a legtöbbet szeretnénk kihozni az autóból, akkor mindenképpen egy prémium minőségű abroncsot kell kiválasztanunk.

Az életben az autógumi az egyik olyan dolog, amin nem szabad, egyenesen tilos spórolni! Ha egy olcsóbb márka mellett döntünk, jó, ha tudjuk, hogy általában gyengébb minőséget is fogunk kapni.

Mi alapján válasszunk a hatalmas kínálatból?

Sok esetben az ember azért vásárol meg egy olcsóbb, gyengébb abroncsot, mert nem ért hozzá, tehát azt veszi meg, ami szerinte jó. Ilyenkor sokszor azonban rossz döntést is hozhatunk, főleg akkor, ha azt válasszuk ki, amelyik a legolcsóbb. Szerencsére segítségünkre vannak a különböző téli gumi tesztek eredményei, amelyből hamar kiszűrhetjük azt, hogy melyek azok az abroncsok, amik ebben a szezonban a legjobb értékelést kaptak.

Az idei év legjobb téli gumija az ADAC abroncs tesztje alapján 195/65/R15 méretben a Continental TS860, az Esa-Tecar Super Grip 9, a Kléber Krisalp HP3. 215/65 R16 méretben pedig, a Michelin Alpin 5, a Nokia WR D4, illetve a Bfgoodrich G-Force Winter 2 abroncsa is kiemelkedően jól teljesített.

Szóljon hozzá!