Téli gumi: mikortól és hogyan kell jól vásárolni
Autógumi Téli gumi

Téli gumi: mikortól és hogyan kell jól vásárolni

Rate this post

A szakértők szerint a magyar autósok nagyobb része egyáltalán nem tudja, mikor kell autógumit cserélni, mikre kell odafigyelni felszerelésénél, vagy akár vásárlásánál. Pedig az abroncs az autó legfontosabb része, hiszen ez az a felület, mely közvetlenül érintkezik az úttesttel. Ha teljesen új téli gumit kell vásárolnunk, mert a régi már elkopott, és használhatatlan akkor mindenképpen az a legfontosabb, hogy tudjuk, milyen kell az autónkra.

Ezekre kell odafigyelni téli abroncs vásárlás előtt

Téli gumi vásárlásnál az egyik legfontosabb hogy a téli gumi oldalán található sebességindexeknél soha ne vásároljunk gyengébb teljesítményűt, még akkor, se ha árban sokkal olcsóbban megtudnánk úszni az egészet. Vannak olyan dolgok az életben, amin egyszerűen nem érdemes spórolni, és jobb, ha többet rászánunk, és egy jó minőségű abronccsal szelhetjük az utakat.

Egy olcsóbb árkategóriás abroncs rendszerint gyengébb minőségből készült, tehát megbízhatatlanabb. Miért fontos a sebesség-index? Lényegében a sebesség-index meghatározza azt a maximális sebességet, melyet megtehetünk a téli gumival. Ez a sebesség-index minden esetben fel van tüntetve jól látható helyen, az abroncs oldalán. Emellett fontos még a súly-index, ami meghatározza a téli gumi maximális terhelhetőségét.

Általánosan elfogadott nézet, hogy a téli gumit akkor kell felszerelni mikor a hőmérséklet 7 Celsius fok alatt, marad. Ekkor ugyanis már hajnalban és éjszaka lehetnek talaj menti fagyok. Ez egyértelműen azt bizonyítja, hogy egyáltalán nem kell sem a jeget, sem a havazást megvárnunk a téli gumi felszerelése előtt. A téli gumi szezonja általában októbertől márciusig kitart, főleg a tartósan alacsony hőmérséklet miatt. Sokan azt mondják, hogy ha a téli gumit jó áron, akciósan szeretnénk megvásárolni, akkor még szeptember elején látogassunk el a boltokba. Ekkor ugyanis a gumik már ott vannak a kereskedők polcain, még sincs még szezon, ezért áron alul is hozzájuk juthatunk. Ha az abroncsokon spórolni szeretnénk, akkor inkább így tegyük, okosan!

Miért fontos a DOT szám?

A DOT. szám ugyancsak az abroncs oldalán található, és azt mutatja meg, hogy mikor gyártódott a gumi. Pontosabban két számot láthatunk, mely a gyártás hetét illetve az évét jelöli. Téli gumi vásárlás esetén különösen ügyeljünk arra, hogy a gyártástól számított idő, és a vásárlás ne haladja meg a három évet, hogy a gumi teljesen friss gyártású legyen. A legnagyobb gyártók azt mondják, hogy egy megfelelő minőségű abroncs körülbelül 10 évet is kibír jó állapotban. Ennyi ideig képes nyújtani az optimális szerkezeti, és anyagkeverék tulajdonságokat.

Ebben azonban mindig bele kell számítani azt, hogy mi hogyan használjuk, és szezonon kívül hogyan tároljuk. Tárolás során például a magas napfény, és az UV sugárzás hamar tönkretehet egy pár éves téli gumiabroncsot. Ha web áruházból szeretnénk abroncsot vásárolni, akkor számítsunk arra, hogy nagy valószínűséggel tavalyi abroncsokba fogunk belefutni. Ha pedig online szeretnénk eladni használt abroncsainkat, akkor célszerű mindig lefotózni a DOT. számot, és külön feltüntetni a leírásba hogy hány éves az abroncs.

Szóljon hozzá!