Téligumiként is használható a nyári gumi?
Autós praktikák Michelin Téli gumi

Téligumiként is használható a nyári gumi?

Rate this post

Általánosságban elmondható, hogy nem felesleges pénzkidobás a téligumik vásárlása. A téli gumiabroncsok nem egy gonosz összeesküvés eredményei, amivel a gyártók csak meg akarják duplázni a bevételeiket. Ha nem is minden országban, de Magyarországon különös jelentőséggel bír – annak ellenére, hogy törvényileg nem kötelező a téligumik felszerelése a hideg hónapok alatt.

Magyarországon mostanában nem ritka a -15 és a -20 Celsius fok körüli hőmérséklet sem november és április között. Ehhez még hozzájön a sokszor esős és néha havas, jeges, csúszós útviszony is ami nehezíti az autók irányíthatóságát – főleg, ha nem megfelelő sebességgel közlekedünk.

Egy jó téligumi célja hogy növelje a biztonságot a téli hónapok alatt is és megfelelő tapadással segítse a gyorsulást, fékezést és kanyarodást a zord időjárás ellenére is. Ráadásul egy jó téli gumiabroncs képes behozni a saját árát a hosszú élettartama alatt, az üzemanyag fogyasztás csökkentésével.

Cseréljük-e télen téligumira a kerekeket?

Egy magyarországi felmérés alapján a megkérdezettek közel 60 százaléka nyilatkozott úgy, hogy tavasszal és ősszel mindig időben lecseréli a kerekeit. Azok száma pedig a 10-10 százalékot sem érte el, akik egész évben csak téli gumikkal vagy egész évben kizárólag nyári gumikkal közlekednek. A négyévszakos gumiabroncsok viszont elég népszerűek – talán a kényelmesség és az anyagi kompromisszumok miatt.

A szakértők azonban még mindig úgy nyilatkoznak, hogy érdemes a tartós 7 fok alatt téli gumiabroncsra váltani a felszerelésünket az autóinkon, mert ezzel növelhető a biztonság és optimalizálható az üzemanyaghasználat a téli szezonban is. A nyári gumik hatásfoka télen siralmas, a négyévszakos szettek pedig alul teljesítenek, a kimondottan téli gumikkal felszerelt autókkal szemben. Így a válasz egyértelmű: igen, cseréljük télen téli gumiabroncsokra a kerekeket, mert már rövid távon is megéri.

Téligumiként is használható a Michelin nyári gumija

Kivételek persze mindig vannak, hiszen a folytonos fejlesztéseknek köszönhetően egyre modernebb és szélesebb körben felhasználható gumiabroncs csodák látnak napvilágot. Ez köszönhető a rengeteg pénznek, amit a gyártók kutatásra és fejlesztésre költenek és az újabb, felfedezett alapanyagoknak, összetételeknek is amik olyan elrugaszkodottak is lehetnek amikre eddig még csak gondolni sem mertünk (például különböző gyümölcsök olajai, magvak nedvei vagy a cserjék rostjai).

A Michelin egy kimondottan nyári szettje (nem, ez nem négyévszakos gumi!) ugyanis a teszteredmények alapján is kiválóan alkalmas a téli időszakokban autóvezetésre. A Michelin három év intenzív fejlesztés eredményeként, több mint 5 millió tesztkilóméterrel a háta mögött, megalkotta az ideális, télen is használható nyári gumáját, a CrossClimate-et. Egyedisége abban rejlik, hogy nyáron nyári gumiként, télen pedig téli abroncsként viselkedik.

Az önzáró, 3D-s lamella, a ferde élű gumiblokk és az új szilika-alapú adalék egy jól megtervezett gumi mintázattal kombinálva tökéletes ötvözetet biztosított a téli és nyári utak viszontagságainak is. A nyári gumi érdekessége, hogy az oldalára három hegycsúcsot és hópihét is nyomtatott a gyártó, hogy ránézésre tudatosuljon a vásárlóban – és akár az őt igazoltató rendőrben is – hogy ez a gumi akár télen is használható. Ezenkívül más nem is árulkodik róla. Ránézésre éppen olyan nyári gumi kinézete van mint egy átlagos nyári gumiabroncsnak.

Ez a gumiabroncs ideális választás lehet Magyarországon, hiszen nálunk már a téli napok sem végig hidegek és a nyár is egyre hóbortosabb. A drasztikusan változó (akár több 10 fokot is ugrani képes) időjárási viszontagságokhoz pedig ez a gumi az ideális választás. Egy ilyen szettel nemcsak a különös időjáráshoz képes alkalmazkodni a kerekünk, de megspórolható vele a szezonális gumiabroncs tárolás és szerelés költsége is, miközben biztonságos utazást biztosít a minden körülmények között ideális tapadása által.

Szóljon hozzá!