Tippek, trükkök autógumi tároláshoz
Autógumi Nyári gumi Téli gumi

Tippek, trükkök autógumi tároláshoz

Rate this post

Bár sem a törvények sem a KRESZ nem kötelezi a magyar autósokat arra, hogy nyáron nyári, télen téli autógumit szereltessenek fel a gépjárművekre, azt mégis minden hozzáértő szakember erősen ajánlja. Talán a zsugoribbak beérik a határesetként emlegetett négyévszakos, télen és nyáron is használható kerekekkel, de aki igazán biztonságban szeretné magát érezni, az az időjárási körülményeknek megfelelő, északfüggő szettekkel látja el a járművét. A balesetek többsége ezzel a pár tíz ezer forintos befektetéssel elkerülhetővé válna.

Akik a kötelezettség nélküli szabályozásoktól függetlenül is váltogatják a gumiabroncsaikat, évente kétszer látogatják meg a mestereket, akik hozzáértő szakértelemmel tartják karban a felniket és profi módon cseréik ki a gumiabroncsokat, melyek több hónapra biztosítják a balesetmentes közlekedést számunkra.

A kérdés viszont előbb utóbb felmerül mindenkiben, hogy vajon hol tároljuk ezeket a csere kerekeket. Télen a nyáriak, nyáron pedig a téliek kerülnek le az autóról, de a tárolásukról igen ritka esetben hallani. Pedig akár több szezonnal is meghosszabbítható az élettartama egy keréknek ha jól „bánunk vele”, a pihenő ideje alatt.

Bízzuk szakemberekre a gumiabroncsok tárolását

Már nem csak külföldön bevett szokás, hogy úgynevezett gumiabroncs hotelekben helyezik el a céges autó flották lecserélt kerekeit. Egyre inkább teret hódit Magyarországon is ez a hiánypótló szolgáltatás, amely már körülbelül 10 éve jelen van a hazai piacon is. A népszerűségét mi sem tükrözi jobban, minthogy a magánemberek zsebének is megfelelő szolgáltatást már minden 10. autótulajdonos igénybe veszi.

Már nem csak a több mint 120.000 gumiabroncs befogadására képes óriási, Komárom-Esztergom megyei abroncs telep szolgáltat egyedül hazánkban minőségi szezonális gumi tárolást, hanem egyre több kis szervíz is külön termet tart fenn ilyen célokra ügyfelei részére. Ilyen esetben nem kell törődnünk a leszerelt kerekek sorsával, hiszen azt profi, hozzáértő szakemberekre bíztuk, akik a lehető legjobb környezetben, megfelelő módon képesek tárolni az abroncsokat. De vajon mi a helyzet azzal a 10-ből 9 autóssal aki nem pihenteti autógumi hotelekben a kerekeit? Ők vajon tudják hogyan kell bánni a leszerelt kerekekkel, hogy azok még sok szezonon át képesek legyenek elvégezni feladatukat?!

Autógumi tárolás otthon

Köztudott, hogy 7 fok alatt váltani kell téli gumira és hogy egy új gumiabroncs az 5 évig használható, a követelmény pedig, hogy legalább 4 mm-es profilmélység szükséges a biztonságos autózáshoz. Ahhoz, hogy ezen követelményeknek megfeleljünk, nem árt az óvatosság az otthoni tárolás során. Miután a lecserélt gumikat hazaszállítottuk, jelöljük meg őket. Tüntessük fel rajta a menetirányt és a pozíciót.

Tárolhatjuk padláson, pincében vagy akár garázsban is de soha ne őrizzük őket zsákokba vagy óriási zacskókban. Hagyni kell a lecserélt abroncsokat szellőzni, ellenkező esetben befülled, rosszabb esetben még meg is penészedhet. Célszerű raktározás előtt még megtisztítani is a lerakódott szennyeződésektől (pl. Gondot okozhat a rajta maradt maró só a téli gumikon).

Fontos még, hogy a leszerelt kerekeket állítva, időnként átforgatva, a felnin lévőket egymásra fektetve tároljuk. Mivel az éppen nem használt gumi is veszít a nyomásból ezért sokan úgy vélik hasznos 0,5 barral megnövelni az alap 2 baros nyomást. A legfontosabb, hogy mindenképpen napfénytől óvott, hűvös helyen tároljuk a gumikat és a tűzveszélyes vgy maró anyagoktól tartsuk őket távol. Az viszont nem okozhat problémát ha véletlenül víz éri őket rövidebb ideig.

Legyünk tudatosak és ne erőltessünk túlhasznált gumikat az autókra. Az elkopott, leamortizált darabokat bátran adjuk le egy gumiabroncs telepen vagy használjuk fel őket különböző módon, akár kreatív hobbi termékekként, akár valamilyen újrahasznosított termék formájában.

Szóljon hozzá!