Ön tudja, mennyi idős az autója abroncsa?
Autógumi Autózás Nyári gumi

Ön tudja, mennyi idős az autója abroncsa?

Rate this post

Számos félreértés történik abból kifolyólag, hogy nem vagyunk tisztába azzal, hogy autónkon lévő abroncsok meddig használhatók biztonságosan, mennyi idősek, és vajon egy abroncs meddig számít újnak? Ezeket pedig jó lenne tudni, hiszen mind nagyon fontos információ, amelyet jobb fejben tartani!

A Magyar Gumiabroncs Szövetség azt tapasztalja, hogy az emberek nagy része általában egyáltalán nem tudják azt sem, hogy a gumikon lévő DOT jelölés pontosan mit is jelent. Pedig a gumik legfőbb paramétereit tudhatjuk meg ebből.

Rengeteg ember bizonytalan ezzel kapcsolatban, és mindenki a legújabb, idei abroncsokat szeretné megvásárolni, pedig jó, ha tudjuk, hogy a gumik jól elállnak akár évekig is úgy, hogy nem lesz rosszabb a minőségük, vagy formájuk.

Mit jelent a gumikon a DOT jelzés?

A DOT szám, az a pár karakter, melyet a gumiabroncsunk oldalában találhatunk meg, és ez akkor kerül rá, mikor a gumi készül. Minden abroncson van ilyen jelölés, legyen az olcsóbb vagy drágább kategória. De az emberek nagy része nincs tisztába azzal, hogy mit is jelentenek ezek a karakterek kerekeiken.

A DOT szám utolsó négy karaktere az egyik legfontosabb, hiszen ez jelzi, hogy mikor gyártották az abroncsokat. Ebből a négy számjegyből az első kettő elárulja azt, hogy azt a hetet mutatja meg, amelyik héten gyártották abban az évben. Az évet pedig a második kettő karakter jelzi nekünk.

Például, ha a kerekeinken ezt a számjegyet látjuk, hogy 3912, az annyit jelent, hogy 2012-ben készült, és a 39. hétben.

Meddig jó az abroncs?

Tudni kell azt, hogy az abroncsok élettartama átlagosan 10 év. De megfelelő körülmények között tárolt, és még nem használt gumiabroncsok 5 éven keresztül teljesen tökéletesen megőrzik azokat a tulajdonságaikat, melyekkel közvetlenül gyártás után rendelkeznek.

Ez pedig azt jelenti tehát, hogy a fel nem szerelt autógumik 5 éven belül is ugyanolyan állapotban vannak, mint új társaik, ezáltal ugyanolyan biztonságosak, és semminemű műszaki veszéllyel nem rendelkeznek.

Lényeges azonban azt is tudni, hogy mi a különbség az új és a frissen gyártott kategóriájú abroncsok között. Frissen gyártott abroncsnak azok számítanak melyek az elmúlt 3 esztendőben készültek. A maximum 3 éves abroncs még „frissen gyártott”, míg a 3-5 éves gumik már „új” kategóriába esnek.

Talán sokan meglepődnek azon, hogy egy 5 éves abroncsot még újként emlegetik. Azért számítanak ezek is újnak, mert gyártáskor olyan különleges adalékanyagokat adnak a gumikeverékhez, melyek megakadályozzák azt oxigénnel és az ózonnal kémiai reakcióba léphessen, hiszen ezen csökkentenék a gumik állapotát, teljesítményét. Így kellően megbízhatóak azok az abroncsok is melyek 5 éve készültek, semmiben sem különböznek frissen gyártott társaiktól.

Manapság sok helyen lehet kapni abroncsokan, sokan eladják a használt, de jó állapotban lévő gumijukat. Ezzel nincs is semmi gond, ám a vevőt tájékoztatni kell arról, hogy a kerék mennyi idős, mikor gyártották, illetve, hogy hány évig használható még.

Szóljon hozzá!